Vloerkleed(je)

Vloerkleed n.a.v. een verwarmingsrooster in de kloostergang van Westminster Abbey


Afgelopen zomer (2014) ben ik op diverse plekken prachtige verwarmingsroosters tegengekomen, o.a. in het Teylersmuseum in Haarlem, in het British Museum, de National Gallery en bij Westminster Abbey in Londen.

Van alle roosters heb ik in DesignaKnit 8 een steekpatroon gemaakt, om deze als sjaalpatroon of……te gebruiken en heb besloten als eerste het Westminster patroon te gaan gebruiken in een vloerkleed(je).
De toepassing in een vloerkleed(je) leek me wel passend bij een inspiratiefoto van een verwarmingsrooster.

Afgelopen mei had ik de website doorgekregen van Corien Bos ( http://www.bosenco-breiwerk.nl/ ), dit n.a.v. een vraag binnen de werkgroep Brabant/Limburg, hoe je een vloerkleed zou kunnen breien.
Ik bedacht toen, dat je met een naaldviltmachine je breiwerk op een onderlaag zou kunnen vastzetten, zoals ik dit ook een aantal jaren terug gedaan had met een tas.
Maar….. hier verder over nadenkend gaf de naaldviltmachine toch niet de oplossing. Je krijgt een breedte van een vloerkleed(je) niet onder een huishoud-naaldviltmachine.
Corien Bos maakt (o.a.) gebreide vloerkleden en omdat ik wel nieuwsgierig was naar haar vloerkleden ben ik eind september eens bij haar in Amsterdam langsgegaan.
Zij breit op de Brother KH892, 2 kleurige motieven in MC techniek (van de diverse door Brother ooit geleverde ponskaarten), zij laat zich daarbij door gekleurde landschappen inspireren, voegt de banen (breed en smal, lengte en breedte afwisselend) samen en plakt het breiwerk op een stevige vilten onderlaag, waardoor een redelijk stevig vloerkleed ontstaat.
Van oorsprong is Corien een grafisch ontwerpster en dit is in haar vloerkleed-ontwerpen terug te zien.

In mijn breiwerk wilde ik, in tegenstelling tot wat Corien breit, geen lange spandraden omdat er naar mijn smaak dan toch wat minder mooie verbindingen van de kleuren ontstaan.
Mijn vloerkleed moest eerst maar een klein formaat vloerkleed worden, dus niet te breed en niet te lang. Dan kan ik alles uitproberen en ontdekken welke problemen er onderweg tevoorschijn komen.

Als eerste een dubbelbeds 2 kleuren breiwerk gemaakt met de streepjesstand op het voorbed.
Gebruikt garen 100% Forsell superwashwol 360 mtr/100 gram gebreid op steekgrootte 6/6. Het werk is stevig, valt vrij plat en is dus goed verwerkbaar voor een vloerkleed, maar…….,het bird’s eye (piqué-) effect vond ik toch niet helemaal geslaagd.
De 2e proef met 100% Schotse lambswool 450 mtr/100 gram (deze is stugger dan de superwash) gebreid op steekgrootte 7/7
Nu geen streepjesstand, maar een “halfjacquard” uitgeprobeerd.
De naalden van het voorbed om en om in breistand (l – l – l )
De slede van het voorbed zo ingesteld dat er naar rechts niet gebreid werd en naar links wel.
Het uiterlijk van dit proefje voldoet uitstekend, ook nu valt het werk goed plat en het ziet er uit alsof het enkelbeds 2 kleurig gebreid is.
De opzet van beide proeflapjes is gemaakt met een rondgebreide zoom, waarbij ik de steekgrootte steeds een nummer verhoogd heb tot de uiteindelijke stand waarop het lapje gebreid gaat worden.
Ook aan de zijkanten moet een zelfkant komen.
Werkwijze van het uiteindelijke werkstuk
Techniek: Dubbelbeds - “Halfjacquard” (KRC-variatietoets).
Kleur voor kleur breien op Slipstand
Voorbed naalden om en om in gebruik
en KR slede op <=Links – Slip (Part) en  => Rechts breien
Hoofdbed alle naalden in gebruik en alle toeren op Slipstand
KH slede op Part <>.
Dit betekent:
Naar rechts wordt er alleen op het hoofdbed gebreid.
Naar links wordt er over beide naaldenbedden gebreid.
Het breiwerk gaat er op de goede kant uitzien als een enkelbeds MC (Fair Isle) breiwerk, omdat niet alle voorbednaalden in gebruik zijn en de voorbednaalden 1 toer wel en 1 toer niet gebreid worden.
Opzet: steekgrootte 1/1 – kam en gewicht inhangen
over op rond en 16 toeren (8 aan iedere kant) breien
steekgrootte:
2/2 – 3/3 – 4/4 – 5/5 – 6/6 – 7/7 – 7/7 – 7/7 (8 toeren)
Nu de voorbedsteken om en om overzetten op de KH-kant.
Van links naar rechts (breien op hoofdbed), de selectietoer gemaakt
Werkstuk op 7/7 breien
Het werkstuk ook eindigen met een rondgebreide zoom,
Na de laatste motieftoer (= toer 1 van het steekpatroon) op de lege voorbednaalden weer een steek van het hoofdbed hangen (kopjes van de hoofdbedsteek)
3x een toer op 7/7 (6 totaal)
1x op 6/6,
3x op 5/5
1x op 4/4
Alle steken van voorbed op hoofdbed hangen en 1 toer op uiterste stand 10++ over de samengehangen steken breien en afkanten
De zomen en zelfkanten vallen later onder de afwerking van het vloerkleedje weg.
De zomen moeten dus een paar cm breed zijn
Voor de zelfkant heb ik 6 steken genomen en deze “gespikkeld”(afwisselend   ) ingegeven.

Een ontdekking bij het uiteindelijke werkstuk:
Er is in mijn ontwerp 1 toer (de 1e van het steekpatroon met de lichte kleur), waarbij er 1 steek gebreid moet worden en 42 steken niet.
In het proeflapje was dit geen probleem, maar bij de volle breedte werd deze steek niet gebreid en kreeg ik gevallen steken.
Een oplossing hiervoor is, om deze steek met de hand te breien, alle naalden daarna in B-stand te zetten en de slede over te halen, waarbij de naalden voor de volgende toer geselecteerd worden.
Gebruikt garen: Schotse Lambswool 11/2 (~500 meter/100 gram)
400 gram totaal gebruikt
Steekpatroon ontwerp = 46 toeren hoog
breedte = 192 steken, hoogte = 828 toeren totaal (9 rapporten van 92 toeren)

Op sommige plaatsen viel er een steek, maar door de structuur van de wollen draad bleven de steken redelijk hangen en konden bij het ontdekken hiervan even vastgezet worden en na afloop waren de “gaatjes” te herstellen.

Wassen en recht opspannen.
Na een zoektocht op internet, heb ik een groothandel gevonden waar ik een 3mm dik polyester vilt op een breedte van 90 cm heb kunnen bestellen.
Ook is er een mogelijkheid bij een andere leverancier een 100% wollen vilt 3mm dikte op een breedte van 180 cm te kopen, voor een redelijke (uitgaande van een 100% wollen vilt) prijs.

Na het drogen heb ik het breiwerk op het vilt vastgeregen en niet geplakt, het breiwerk hechtte zich op dat moment redelijk op het vilt, in het gebruik van het kleedje moet gaan blijken of dit ook zo blijft.
Bij grotere breedtes en lengtes moet het breiwerk waarschijnlijk wel vastgezet/geplakt worden
Na het vastzetten met een rijgdraad heb ik wel de naaldviltmachine gebruikt, maar alleen om de zelfkanten en zomen te vervilten met het vilt.


Het vilt op de afgetekende lijnen langs het breiwerk afgeknipt.
Na het vervilten/vernaalden heb ik de rijgdraad weer verwijderd.

Om de randen goed af te kunnen werken heb ik bedacht dat niet het vilt van de onderlaag omgeslagen moet worden en met de naaimachine aan de bovenkant vastgestikt, maar dat ik net als bij de sisalmatten er een band omheen wilde hebben.

De aanschaf van een band leverde nog wel wat problemen.
Standaard is er wel een 3 cm breed keperband bij diverse leveranciers verkrijgbaar, maar dat was te smal.
Vervolgens een aantal vragen bij diverse bedrijven op internet gesteld, of er een breder band verkrijgbaar zou zijn. Uiteindelijk een bedrijf in Genemuiden gevonden waar ik een 7 cm keperband (eigenlijk iets te breed) heb kunnen kopen.
Na ontvangst van het band en het uitproberen hoe de hoek te maken, werd dat vermoedelijk een probleem voor mijn naaimachine.
Na een nacht laten liggen, ineens een ingeving:
“Waarom niet afwerken met een gebreide bies, welke op de hoek in model gebreid is?”
Het “model” is de hiel van een sok, maar met 1 middensteek.
De bies gebreid over 17 steken op steekgrootte 7.
De biezen kunnen aan elkaar gemaasd worden, waarmee er geen problemen zullen ontstaan i.v.m. de preciese lengte welke nodig is.
Dus “4 hoeken” breien met een flink stuk bies er aan en een aantal losse stukken.
Wassen en drogen en aan het kleedje vastzetten.














Geen opmerkingen:

Een reactie posten